Ik ben geen sporter

Dec 7, 2024 | OwnershipProgram

De kerstdagen en het nieuwe jaar komen eraan, en binnenkort starten veel mensen weer met sporten. Na de feestdagen is de motivatie hoog, en worden er (opnieuw) pogingen ondernomen om te gaan sporten, gezonder te eten of eindelijk die sportieve doelen te behalen.

Maar motivatie verdwijnt snel, en de wil om vol te houden wordt met de dag lastiger. De stem in je hoofd wordt elke dag groter. Ondanks dat je weet dat je nieuwe keuze goed voor je is, lukt het je niet om je oude gedrag los te laten. Hoe komt dit? Nieuwsgierig?

Dit komt doordat je wel hebt verklaard wat je wilt doen, maar nog niet hebt verklaard wie je moet zijn om je doel te bereiken.

Stel, je hebt jezelf gebouwd als iemand die niet sport. Je vindt sporten niet leuk en ziet jezelf ook niet als sporter. Je reptielenbrein zal er alles aan doen om deze identiteit te behouden. Het gaan sporten en een sporter worden betekent dat je reptielenbrein je oude identiteit moet loslaten, en dat wil het brein koste wat kost beschermen.

Hetzelfde gebeurt als je jezelf hebt opgebouwd als iemand die niet sterk is. “Ik kan geen push-ups. Ik kan geen pull-ups. Ik kan niet zwaar trainen.” Waar speelt dit verhaal zich af? Voornamelijk in je hoofd. Als je jezelf hebt opgebouwd als iemand die niet sterk is, zal je hoofd je uit iedere zware training praten. Waarom? Omdat je brein je beschermt tegen negatieve ervaringen en ervoor zorgt dat je oude identiteit behouden blijft.

Om je doel te bereiken, moet je dus verklaren wie je moet zijn:

  • Ik ben een sporter
  • Ik ben een atleet
  • Ik ben sterk

Je brein zal je hier in het begin niet gelijk in geloven. Als je tegen jezelf zegt dat je een sporter bent, zal je brein proberen je uit het sporten te halen. De stem in je hoofd zal zeggen dat het te koud is om naar buiten te gaan, dat je te moe bent om te sporten, dat je geen zin hebt. Allemaal logische redenen, en het verhaal lijkt waar.

De stem in je hoofd liegt.

Maar niets is minder waar. De stem in je hoofd is een leugen verpakt in een mooie boodschap door je brein om te voorkomen dat je een nieuwe identiteit aanneemt. Het enige wat je hoeft te doen, is verklaren wat jij als sporter niet meer accepteert en wat je gaat doen. Bijvoorbeeld: “Ik sport drie keer per week, op maandag, woensdag en vrijdag.” Als sporter stop je nooit en haal je alles uit je training. Zodra je brein verhalen begint te verzinnen, hoef je alleen maar te onthouden dat dit leugens zijn en dat je er niet naar hoeft te luisteren. De stem in je hoofd is er, maar je kunt gewoon handelen zonder ernaar te luisteren. Hoe vaker je dit doet, hoe minder luid de stem wordt.

Om je te helpen zijn er nog een paar strategieën die je kunt toepassen om je reptielenbrein te slim af te zijn:

1. Deel je verklaring

Deel wat je gaat doen en wie je bent met je omgeving. Zodra je dit doet, gebeurt er iets magisch. Je brein wil geen gezichtsverlies lijden en wil er goed uitzien naar de mensen met wie je het deelt. Je brein zal je nu in de activiteit gaan praten in plaats van eruit. Klinkt makkelijk, hè? Maar let op: waarschijnlijk begint de stem in je hoofd nu al te protesteren en wil je niet delen wat je gaat doen. De stap om het te delen is een van de moeilijkste, want daarna kun je je niet meer terugtrekken.

2. Vier je successen

Elke keer dat je een succes behaalt, moet je het vieren. Dit kun je al doen door tegen jezelf “yes” te zeggen. Spreek uit dat je trots bent en dat je succes hebt geboekt. Een succes kan zijn: meer gewicht tillen, vetmassa verliezen of gewoon het feit dat je bent gaan trainen terwijl je reptielenbrein je liever op de bank had gehouden. Door je successen te vieren, word jij sterker en wordt de stem in je hoofd zwakker.

3. Blijf uitspreken wie je moet zijn en wat je gaat bereiken

Met één keer tegen jezelf zeggen dat je een sporter bent of dat je sterk bent, ga je de wereld niet veranderen. Je brein zal stiekem uitlachen en er alles aan doen om het tegenovergestelde te bereiken. Je zult iedere dag opnieuw moeten uitspreken wie je bent en wat je wilt bereiken, het liefst voor de spiegel. Je zult iedere dag opnieuw het commitment aan moeten gaan, want zodra je verslapt en denkt dat je er bent, slaat je brein weer toe. Blijf dus herhalen wie je bent en wat je wilt bereiken, en zo neemt de kracht van je interne stem af en neemt je zelfvertrouwen en je nieuwe identiteit toe!

Workshop 11 januari – the ownership program

Je weet nu hoe het werkt en hoe je goed kunt starten. Om jou te helpen bij deze start, organiseren we op zaterdag 11 januari een workshop van ons Ownership programma. De workshop is van 12:00 tot 14:00, en tijdens de workshop helpen we je om jouw doel om te zetten naar een verklaring, geven we je meer inzicht over gedrag in het bereiken van je doel, en nemen we je mee in de wereld van voeding en beweging. Interesse? Meld je dan aan via de onderstaande link en ontdek wie je moet zijn om jouw doelen te halen.