Geen tijd om te sporten? Waar speelt dit verhaal zich af?
De makkelijkste afspraak om te verbreken is de afspraak met jezelf. Op je werk ben je wellicht zeer integer in je afspraken en ook met vrienden kom je je beloftes na. Maar hoe zit het met de afspraken die je met jezelf maakt? Herkenbaar dat die vaak het eerste sneuvelen?
Dit gebeurt omdat onderhandelen met jezelf ontzettend makkelijk is. Je brein vertelt je vaak dat je te druk bent, maar waar speelt die druk zich eigenlijk af? Heb je écht geen tijd om te sporten, of gebruik je dit als excuus om te kiezen voor een directe beloning?
Waarom directe beloningen winnen van sporten
Sporten is een voorbeeld van een indirecte beloning: je traint vandaag, maar ziet pas weken of maanden later resultaat. Dat staat in contrast met de directe beloning van een avondje op de bank hangen of een serie kijken. Dit voelt nú fijn, terwijl de voordelen van sporten langer op zich laten wachten.
Dus, is het gek dat je de afspraak met jezelf makkelijk verbreekt? Nee, dat is menselijk! Ook ik worstelde jarenlang met het excuus “te druk zijn” om te sporten. Maar de vraag die je jezelf moet stellen is: waar speelt deze druk zich af? In de realiteit of in mijn hoofd?
In 99% van de gevallen zit het in je hoofd. Druk bezig zijn is niet hetzelfde als de juiste dingen doen. Vaak rennen we als een hond achter onze eigen staart aan, terwijl we vergeten wat echt belangrijk is.
Hoe ons brein ons saboteert
Ons brein heeft één belangrijke taak: je identiteit beschermen. Als je jezelf ziet als “iemand die altijd druk is” of “een Bourgondiër”, dan zal je brein er alles aan doen om dat beeld in stand te houden. Zelfs als dat betekent dat je je doelen niet bereikt. Verandering vraagt namelijk om een nieuwe houding en identiteit, en dat voelt voor je brein als een bedreiging.
Wil je blijvend verandering aanbrengen? Dan moet je niet alleen anders handelen, maar ook jezelf opnieuw definiëren. Hieronder delen we drie strategieën die je daarbij helpen.
- Verklaar je houding
Spreek uit wat je doel is en wie je daarvoor moet zijn. Zeg niet alleen “ik wil meer sporten,” maar benoem concreet wat je wilt bereiken en welke identiteit daarbij past: bijvoorbeeld “ik ben een sportief persoon die drie keer per week traint.”
Waarom werkt dit? Als je twijfelt over je doel, zal je brein je saboteren om negatieve ervaringen te vermijden. Maar als je duidelijk uitspreekt wat je gaat doen, groeit je zelfvertrouwen en ga je handelen naar je woorden. Deel je verklaring met mensen die je respecteert, want dit verhoogt de kans op succes aanzienlijk. Je brein zal er alles aan doen om gezichtsverlies te vermijden.
- Stop met luisteren naar je gevoel
We leven in een tijd waarin alles “goed moet voelen,” maar je gevoel is vaak de grootste saboteur. Je gevoel kiest bijna altijd voor comfort en directe beloningen, zoals Netflixen in plaats van sporten.
Vergelijk het met het verbouwen van een huis. Tijdens de verbouwing ben je moe, zit alles tegen, en vraag je je af waarom je eraan begon. Maar zodra de klus af is, voel je trots, voldoening en nieuwe energie. Met sporten werkt het net zo: stop met luisteren naar de stem die zegt dat je moe bent of geen zin hebt, en focus op het resultaat dat je wilt bereiken.
- Shift van willen naar creëren
Veel mensen blijven hangen in “ik wil” – ik wil een sterker lichaam, ik wil meer energie. Maar van willen gebeurt niets. Om je doelen te bereiken, moet je creëren. Dit betekent dat je eigenaarschap neemt: accepteer dat niemand anders het voor je gaat doen, en dat jij verantwoordelijk bent voor het behalen van je doelen.
Vraag jezelf af: wat is mijn doel en waarom wil ik dit echt? Maak je doel zo concreet mogelijk. Is het “sterker worden”? Wat betekent dat dan? Meer spiermassa? Hoeveel kilo wil je squatten of bankdrukken? Schrijf je doel op en beschrijf hoe je je zult voelen als je het bereikt.
Actieplan: van droom naar realiteit
- Beschrijf je doel: Wat wil je bereiken en waarom? Maak het concreet.
- Benoem noodzakelijke acties: Stel een plan op. Wat moet je doen om je doel te behalen? Stel je voor dat je het in 30 dagen moet halen. Wat zou je dan doen? Schrap overbodige acties.
- Stop met belemmerende gewoontes: Stel vast welke gewoontes je tegenhouden en besluit ermee te stoppen. Verliest sporten het vaak van Netflix? Schrijf op wat je níet meer gaat doen en deel dit met je omgeving.
The Ownership Program
Wil je niet alleen meer sporten, maar ook blijvend je gedrag veranderen? Kom op 11 januari naar onze kennismaking van The Ownership Program. Ontdek hoe je jouw mindset kunt shiften en hoe je de controle neemt over je doelen.
Meld je aan en maak van 2025 het jaar waarin jij kiest voor jouw doelen.