Heb jij jezelf wel eens horen zeggen: “Dit kan ik niet”? Of heb je dit gesprek ooit met jezelf gehad? Deze gedachte wordt vaak door de stem in je hoofd gedeeld wanneer iets zwaar begint te worden. Zodra een taak moeilijk lijkt, wint deze stem aan kracht en vertel je jezelf dat je het niet kunt. Maar vaak is “niet kunnen” in feite “niet willen” (bewust of onbewust).
Vertrouwen in een verre toekomst vs. het hier en nu
Als we een doel stellen dat ver weg ligt, is het vertrouwen dat je dit kunt groot. Dit komt omdat je dingen die verder weg in de toekomst liggen nog niet concreet kunt maken. Stel, ik vraag je om over een half jaar een halve marathon te lopen, dan is de kans groot dat je “ja” zegt. Het klinkt als een mooi doel, iets wat haalbaar is, en bij de gedachte krijg je al motivatie om te gaan lopen. Maar als ik je vraag om over een week de halve marathon mee te lopen, dan gebeurt er iets heel anders. Dit voelt heel dichtbij, heel concreet, en als je nooit eerder een halve marathon hebt gelopen en je twijfelt, dan zal je brein er alles aan doen om je eruit te praten. Het brein verpakt dit in een mooie boodschap om je er goed uit te laten zien:
- Ik heb deze week geen tijd;
- Ik heb nog last van mijn knie;
- Ik kan nog geen halve marathon volhouden;
- Etc.
Allemaal logische redenen en ze klinken allemaal even mooi, toch? Of zou het kunnen zijn dat je het eigenlijk nog niet echt wilt?
De kracht van actie: Waarom je brein je tegenwerkt
Nu klinkt dit voorbeeld best extreem, want een halve marathon vraagt wel wat training. Gek genoeg werkt je brein hetzelfde bij een goed voornemen om te gaan sporten. Je voornemen om te gaan sporten is niet heel concreet, je motivatie kan hoog zijn en je kunt echt geloven dat je dit gaat doen. Totdat… het moment daar is om je tas in te pakken en te gaan sporten. Sport je elke week, dan is er niks aan de hand. Maar als je voor het eerst naar de sportschool gaat, dan durf ik te wedden dat de stem in je hoofd je uit deze actie praat.
Bij sommige mensen is de angst om iets nieuws te doen zo groot dat ze letterlijk verlammen. Ze vertellen zichzelf dat ze eerst fitter moeten zijn om te starten, eerst meer tijd moeten hebben, eerst sterker moeten zijn, en zelfs dat ze eerst van een bepaalde pijn af moeten komen. Maar geloof me, hoe harder je probeert, des te minder tijd je vindt, des te zwakker je wordt en des te groter de pijn wordt. De pijn wordt niet echt groter, maar je brein maakt het groter. Je voelt het letterlijk zo, omdat dit een beschermingsmechanisme is. Je brein maakt dingen veel erger dan ze zijn om te voorkomen dat je wel actie gaat ondernemen.
Kiezen geeft kracht
Best gek eigenlijk als je beseft dat, als je logisch over de situatie nadenkt, je kunt voorstellen dat bewegen beter is, dat je er sterker van wordt en dat je er meer rust van krijgt. Je zou verwachten dat je brein dit snapt en je dus helpt om actie te ondernemen. Waarom dan deze interne strijd? Dit komt omdat je jouw oude identiteit moet loslaten en brutaal eerlijk tegen jezelf moet zijn. Eigenlijk wil je vaak iets helemaal niet. Je wilt niet uren afzien in de sportschool, je wilt niet in de groep staan waar je niemand kent en in het voorbeeld van de halve marathon wil je eigenlijk helemaal niet het werk leveren dat daarvoor nodig is en de pijn overwinnen tijdens het lopen. Je brein beschermt je voor deze twijfel en de mogelijke teleurstelling, met als gevolg dat je brein je voor de gek gaat houden. Het liegt en het maakt dingen erger dan ze zijn. Gelukkig is er een oplossing. Zodra je bewust bent van jouw brein en de verhalen die het vertelt, kun je kiezen om er niet naar te luisteren. Kiezen geeft enorme kracht, omdat achter kiezen zelf al een actie ligt, en alleen door in actie te komen overwin je de stem in je hoofd. Zodra je eerlijk tegen jezelf bent dat iets niet kunnen eigenlijk iets niet willen is, kun je besluiten om een andere keuze te maken. Als ik weet dat ik iets eigenlijk niet wil, kan ik bewust kiezen om het te doen en accepteren dat de interne strijd erbij hoort. Als je hier niet bewust van bent, dan neem je de interne strijd voor waar aan en zal je poging om je doel te bereiken sneuvelen.
Willen vs. Hopen: De kracht van actie
Willen is eigenlijk hetzelfde als hopen. Ik zou graag fitter willen zijn. Ik hoop dat ik de halve marathon red. Stel, je wilt iets heel graag, bijvoorbeeld 10 kilo afvallen. Je kunt dan een uur je ogen dichtdoen en dromen over hoe je eruit ziet als je 10 kilo lichter bent. Je kunt een uur lang hopen dat dit lukt en tegen jezelf zeggen: “Ik kan dit, ik ben slank, ik ben 10 kilo kwijt, over een jaar zie ik er zo uit.” Na een uur doe je je ogen open en kijkt in de spiegel. Shit, nog steeds diezelfde dikke buik. Zou je dan gemotiveerder zijn of juist minder gemotiveerd? Ik denk het laatste. Wij noemen dit magisch denken en dit leidt alleen tot hopen, wensen en willen.
Wat als je het hele uur was gaan hardlopen en de laatste 10 minuten van je training maximaal je buikspieren had getraind? Je bent klaar en je kijkt in de spiegel, wat denk je dat er dan gebeurt? Natuurlijk is je buik dan nog niet weg, maar je geloof dat je jouw doel gaat halen zal enorm toegenomen zijn. Waarom? Omdat je een actie hebt ondernomen en succes hebt ervaren. Alleen in actie ligt groei en resultaat. Je krijgt meer vertrouwen en meer energie en hierdoor zal je volgende actie nog makkelijker gaan. Jij wordt sterker en de stem in je hoofd zwakker. Door te willen, te wensen en te hopen blijf je in je hoofd en creëer je een mentale gevangenis. De stem in je hoofd wordt sterker en sterker en jij wordt zwakker en zwakker.
Actie en eigenaarschap: De sleutel tot succes
Actie en eigenaarschap bepalen dus je succes. Zodra je bewust bent van jouw belemmerende gedachten, kun je deze omdraaien en zo creëer je een mindset waarmee je dwars door alle barrières en standaarden die je voor jezelf hebt bepaald, kunt stoten. Je doel bereiken begint bij het bewust veranderen van je gedrag. Wil je hier meer over weten, meld je dan aan voor de workshop van ons nieuwe Ownership Program op 11 januari van 12:00 tot 14:00.
Wij helpen je bewust te worden van je belemmerende gedachten en helpen je jouw doel om te zetten naar actie. Plus, we nemen je gelijk mee in het belang van goede voeding en fysieke training.